More
  AcasăActualitateAngajații, VACANȚĂ PE BANI! EXTRA 5 ZILE LIBERE, plătite SUTĂ la SUTĂ...

  Angajații, VACANȚĂ PE BANI! EXTRA 5 ZILE LIBERE, plătite SUTĂ la SUTĂ de șeful tău în 2024!

  În toamna anului 2022, a fost introdus un nou tip de concediu pentru angajați în România: concediul de îngrijitor, reglementat conform Codului muncii în urma transpunerii unei directive europene. După discuții extinse, s-a stabilit clar că acesta este un beneficiu plătit, iar Codul a fost actualizat pentru a specifica explicit că angajatul primește salariu în zilele de concediu.

  Conform informațiilor furnizate de avocatnet.ro, site specializat în detalierea condițiilor de obținere a concediului, acesta reprezintă o perioadă acordată salariaților pentru a oferi îngrijire sau sprijin personal unei rude. Aceasta poate include membrii apropiați, cum ar fi fiul, fiica, mama, tatăl, soțul sau soția unui salariat. De asemenea, persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu salariatul și au nevoie de îngrijire sau sprijin din cauza unei probleme medicale grave pot beneficia de acest concediu.

  Este important de menționat că concediul de îngrijitor nu trebuie confundat cu cel acordat pentru îngrijirea copiilor bolnavi. Deși au unele aspecte comune, cele două tipuri de concedii sunt fundamental diferite. Concediul de îngrijitor se aplică doar în cazul unor afecțiuni medicale specifice și nu implică o indemnizație conform legislației, aceasta fiind recuperată ulterior de angajator de la stat.

  Angajatorii au obligația de a acorda și plăti concediul de îngrijitor pentru o perioadă de până la cinci zile lucrătoare, iar refuzul de acordare poate atrage amenzi între 4.000 și 8.000 de lei. Codul muncii nu specifică dacă zilele trebuie să fie consecutive sau pot fi acordate fracționat, lăsând la latitudinea angajatorului această decizie. Totuși, prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil, se poate stabili o durată mai mare pentru concediul de îngrijitor.

  Un aspect notabil este că dreptul la acest tip de concediu nu este condiționat de perioada recentă de angajare sau de numărul de zile de concediu medical avute în ultimele 12 luni. De asemenea, zilele de concediu de îngrijitor nu vor afecta în mod negativ numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul angajatul.

  Sursa romaniatv.net

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Must Read

  spot_img